Håll i hatten

Här har det blåst storm i dagarna två. Blåsten är så jobbig när det inte går att komma undan!
Buster fick sig i alla fall en ordentlig tur i skogen igår. Han var väldigt pigg men höll sig ändå på mattan ganska bra ;) Vi galopperade en hel del och det var han nöjd med!
 
Idag så var det en liten tjej som red Buster. Han var så Buster-snäll som bara han kan vara och hon var överlycklig! Kul att Buster glädjer så många, det stärker hans redan goda självförtroende. Han vet hur bra han är ;)
 
Vardag | | Kommentera |

Dagsrutiner för Buster

Jag tänkte berätta för er hur Busters och de andra hästarnas dagar ser ut i stallet.
 
Ca 07 får de på sig utetäcken och skydd och går ut i hagen där de får frukosthö.
 
Ca 12 får de lunchhö.
 
Ca 16 går de in för dagen. Benen spolas och täckena byts samt att de får sitt eftermiddagshö i boxen + krafftfoder.
 
Jag rider oftast efter insläpp eftersom jag mestadels jobbar dagtid.
 
Ca 20 får de kvällshö.
 
Dessa ruter passar mig och Buster väldigt bra. Jag gillar fasta nogranna rutiner och det gör Buster också. Att han dessutom får gå in innan det blir mörkt gör honom mindre stressad på eftermiddagarna!
 
Ni med egen häst, hur ser era rutiner ut på dagarna?
 
Vardag | | Kommentera |

Träning av den gamla hästen

Buster blir 23 år nästa år och ändå är han i fantastisk god form och det gör hela hans vardag som äldre häst lättare.
Men, vad ska man tänka på vid träning av en äldre häst (eller egentligen alla, men speciellt äldre)? 
 
Med Buster så är jag till och börja med väldigt noga med att han gör något varje dag och inte bara står. När hästen rör sig och jobbas så produceras ledvätska som ger näring till ledbrosket som är otroligt viktigt eftersom det är det som är stötdämpande i lederna. Ju äldre hästarna blir ju torrare blir brosket och minskar då i stötdämpning. Genom att hålla hästen i god fysisk form och motionera den regelbundet så att ledvätskan kan produceras så förlänger man också livslängden på hästen. Så det är alltså det viktigaste för mig, att han faktiskt rör på sig. 
 
Något annat är att inte underskatta skritten! Skritt är bra för konditionen, bra för kroppen och ger mindre förslitningar än trav och galopp. Skritta fram och av ordentligt och var inte rädd för att skrittjobba hästen. Jag kan sitta ett helt pass i skritt och rida olika skolor och lösgörande övningar. Även att gå ut och promenera hästen är otroligt stärkande, gärna på varierat underlag. Skritt på asfalt i lagom mängd är väldigt bra för senor och ligament.
 
Variera hästens träning. Detta är viktigt både för kropp och psyke hos hästar i alla åldrar för att hålla kroppen bra och även huvudet motiverat. Att tänka på är att variera träning och underlag med en tanke bakom. Inte bara att rida på mjuk sand ena dagen och dagen efter gå all in på asfalt utan få övergångarna lite mindre men så att det ändå blir variation. Varierad träning en vecka kan innebära dressyr, markarbete, lugn skogstur, galopptur, tömkörning och promenad till exempel. Och håll igång träningen av hästen! Av och på med träning sliter mer än vad det ger!
 
Och till sist, det viktigaste! Ta hand om hästen som den kung/drottning de är. De har ett långt liv bakom sig och se till att utnyttja det genom att ta lärdom och lyssna på hästen! Jag masserar och stretchar Buster varje dag och han är duktig med att tala om vart det tar emot och vart det är extra skönt att bli masserad på!
 
Jag är stolt över det jobb jag har gjort med Buster så att han är i en så god form för sin ålder!
 
Vardag | | Kommentera |
Upp